oNS Nieuws (nieuwsbrief 433)

Editie nummer 433 - 12-10-2016

Kan deze trein rijden?

Bron: Vlootregie NedTrain

In één oogopslag de inzetbaarheid van het materieel zien, dat kan met vlootregie.  

Door storingen die de inzet belemmeren zo snel mogelijk te verhelpen verhoogt NedTrain de inzet van materieel.

Wat isvlootregie?
Treinen met een storing krijgen een kleurcode. Deze kleurcode geeft de prioriteit aan: een rode trein mag niet rijden, een paarse trein rijdt onder bewaking van het MBN, een groene trein kan worden ingezet. Juiste classificering van werkorders in Maximo, slimme programmatuur en een goede afhandeling van storingen helpt om treinen in te delen volgens deze kleurcodes.

Snel inzicht
Vlootregie gebruikt de informatie om de inzetbaarheid van materieel te bepalen. Zo hebben planners en werkvoorbereiders snel inzicht in de meest urgente klussen. Het idee is simpel, maar voor de uitvoering is nog wel wat nodig. Robert Groenewoud, hoofd kwaliteit van de NedTrain-onderhoudsbedrijven. “Ons doel is dat op 1 januari 2017 monteurs, werkvoorbereiders en collega’s bij het MBN op deze manier werken en dat Maximo goed is ingericht. We kijken kritisch naar het storingsoverzicht en boeken mooie resultaten. Nu al hebben we dagelijks minder dan tien rode treinen met een Prio 1-storing en is het gelukt om de afhandeltijd terug te brengen van 10 dagen naar 1.  

Afhandeltijd spectaculair gedaald
Robert: “De kracht zit in de aanpak. We starten klein en volgen de resultaten op de voet. Nu gaan we uitbreiden. Inmiddels hebben we wekelijks videoconferenties met alle NedTrainlocaties. Door goed samenwerken kunnen we direct bijsturen. Dagelijks controleert iedere locatie treinen waarmee iets mis lijkt te zijn gegaan. Vlootregie helpt ook Transportbesturing, want er is beter zicht op de inzetbaarheid van materieel. Vlootregie is ook van belang voor machinisten en hoofdconducteurs. Door beter zicht op inzetbedreigende storingen is de afhandeltijd al spectaculair gedaald. In 2017 gaan we door om de inzetbaarheid te vergroten, waarbij we nauw samenwerken met NSR.  

We staan open voor suggesties van collega’s. Heb jij een goed idee om de inzetbaarheid van materieel te verhogen? Mail dan naar vlootregie@ns.nl.”