oNS Nieuws (nieuwsbrief 95)

Editie nummer 95 - Jaargang 2013

Aanschaf volgende generatie Sprinters SNG gaat volgende fase in

Bron: Materieel & Energie, NS Reizigers

NS zet deze week een belangrijke stap in het inkooptraject voor de Sprinter Next Generation (SNG). De nieuwe Sprinters moeten naar verwachting vanaf 2018 in dienst komen en gaan de oude, eerste generatie sprinters (SGM) geleidelijk vervangen.

De nieuwe Sprinter zal binnen de Sprinterformule passen en gebaseerd zijn op bewezen technologie en de huidige standaarden in de industrie voor het bouwen van treinen. De ervaringen met SLT zijn meegenomen in de specificaties onder het motto ‘lessons learned’ onder andere doordat het rijdend personeel in een vroeg stadium inbreng heeft gehad via de klankbordgroep.

In de specificaties is uiteraard een (rolstoeltoegankelijk) toilet opgenomen. Andere belangrijke aanpassingen ten opzicht van SLT zijn een verbeterde instap via de cabinebuitendeur en een niet transparante cabineachterwand. Ook zal veel aandacht worden besteed aan verstaanbaarheid van de handmatige omroep.

NS start deze week de ’request for proposal’. Leveranciers kunnen in deze fase hun offertes voor de nieuwe trein indienen aan de hand van onze specificaties. Na de zomer worden de offertes beoordeeld. Hierna passen leveranciers hun offertes aan en dienen hun ‘best and final offer’ in. Daarna vinden de contractonderhandelingen plaats.