Nieuwsbrief oNS Nieuws (nieuwsbrief 961)

Editie nummer 961 - 31-5-2022

Reizigers besturen een trein

Bron: Communicatie

De komende weken gaat een treinsimulator op reis door het land. Normaliter wordt de simulator gebruikt om intern machinisten op te leiden. Straks staat de treinsimulator op het station om mensen te enthousiasmeren voor de beroepen van machinist en hoofdconducteur.

In de simulator kan je ervaren hoe het is om machinist te zijn. De bediening en knoppen zijn die van de Intercity Nieuwe Generatie. Machinist Mark van Dooren: “In de simulator ben jij de machinist en is het aan jou om de trein veilig en op tijd te rijden. De simulator is heel realistisch: je gaat door slecht weer, er kan een vertraagde trein voor je rijden, allemaal zaken die je in het echt ook tegenkomt.”

Op het grote scherm zie je het traject waar de trein rijdt. Mark: “Op drie kleinere schermen zie je alle knoppen en systemen die je nodig hebt om de trein te controleren, zoals de stroomafnemer, de deuren en de snelheid. Net als een echte trein beschikt de simulator ook over een dodemanspedaal. Deze kunnen we uitzetten, zodat mensen die voor het eerst rijden even kunnen wennen.”

1.100 vacatures
NS heeft dringend behoefte aan machinisten en conducteurs. Dit jaar zijn inmiddels 220 mensen begonnen aan de opleiding tot machinist of hoofdconducteur, maar er zijn meer dan 500 opleidingsplekken beschikbaar. In totaal heeft NS op dit moment 1.100 vacatures, verspreid over alle bedrijfsonderdelen. Denk hierbij aan functies als monteur, veiligheid & service-medewerker, retailmedewerker op het station en IT’er.

De treinsimulator staat de komende weken op Utrecht Centraal (3 juni), Arnhem Centraal (11 juni), Alkmaar (18 juni), Deventer (24 juni), Rotterdam Centraal (2 & 3 juli) en Eindhoven Centraal (8 juli).