oNS Nieuws (nieuwsbrief 176)

Editie nummer 176 - 20-2-2014

Update situatie Den Haag en Rotterdam

Bron: NSR Interne Communicatie

Gisteren bleek dat extra inspecties van een viertal wissels bij Rotterdam en Den Haag noodzakelijk waren. Op dat moment kon niet meer gegarandeerd worden dat de wissels konden blijven voldoen aan onze strenge veiligheidseisen. Daarom is per direct besloten om de betrokken wissels buiten dienst te nemen. De overlast voor reizigers is vervelend, maar ProRail en NS nemen in dit soort situaties altijd het zekere voor het onzekere.

Afgelopen nacht hebben experts de wissels nader geïnspecteerd met behulp van extra meetapparatuur en die gegevens verder geanalyseerd. Uit de analyse bleek uiteindelijk dat drie van de vier wisselcomplexen wel aan de veiligheidsnormen voldoen.

Er wordt nu hard gewerkt om het treinverkeer zo veel als mogelijk uit te breiden. De vier wissels liggen in een druk bereden en complex spoorgebied. Hierdoor is de hinder voor het treinverkeer relatief groot.

Gevolgen voor de reiziger
Vandaag en morgen blijven reizigers tussen Utrecht en Den Haag Centraal hinder ondervinden omdat juist daar het wisselcomplex nog niet volledig in dienst kan worden gegeven. NS adviseert reizigers voor vertrek op de reisplanner te checken welke treinen er wel rijden en rekening te houden met extra drukke treinen, vooral in de spits.

De situatie bij deze vier wisselcomplexen heeft geen relatie met het incident dat onlangs heeft plaatsgevonden bij Hilversum en de daarop volgende inspecties. Het betreft hier een ander type wissels.